Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Cum să conservi fructele și legumele pentru câteva zile

Cum să conservi fructele și legumele pentru câteva zile

Trăim într-un secol al vitezei, în care timpul este din ce în ce mai comprimat, avem foarte multe activități de desfășurat și nu mai există timp suficient pentru a merge la cumpărături. Cred că tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să cumpărăm fructe și legume într-o cantitate mai mare decât de obicei și la o zi distanță să se strice. Pentru ca legumele și fructele să își mențină cea mai mare parte din substanțele nutritive, acestea trebuie păstrate cât mai proaspete. Îți prezentăm o serie de întrebări pe care și noi ni le-am adresat de-a lungul timpului, până am găsit răspunsuri și o serie de sfaturi despre conservarea alimentelor.

Cum ar trebui păstrate fructele?

Citricele rezistă pe o perioadă mai îndelungată, dacă sunt ținute într-o pungă de plastic perforată, la rece. Codițele bananelor nu vor fi separate, se va tăia o mică parte din codiță, se va umezi și se va acoperi cu o folie de plastic. Căpșunele se vor depozita în recipiente de plastic, pe straturi, între fiecare strat fiind așezată o hârtie umedă; nu le desface codițele pentru că acestea păstrează apa în interior și nu le spăla decât în momentul consumului.

Cum ar trebui păstrate legumele?

Roșiile pot fi păstrate și la temperatura camerei și pot fi consumate în câteva zile de la momentul achiziției. Rădăcinoaselor (morcovi, sfecla roșie, țelina, guliile, ridichile) li se vor rupe frunzele deoarece substanțele nutritive se îndreaptă spre frunze, lăsând rădăcinile lipsite de acești nutrienți importanți. Cartofii, morcovii, ceapa, usturoiul nu se depozitează în frigider, ci este indicat să nu fie expuse la lumină și păstrate în locuri întunecate, în lădițe cu nisip. De asemenea, cartofii rezistă mai mult timp și nu încolțesc, dacă alături de ei ai pus și un măr. Verdețurile pot fi păstrate într-un borcan sau pahar cu apă sau tocate mărunt și așezate într-o tavă cu câteva cuburi de gheață, ulei de măsline și depuse la congelator. O altă modalitate de a păstra verdețurile, frunzele de salată sau spanac, urzicile, leurda, rucola sunt pungile cu puțin aer înăuntru. Pentru a nu se înnegri, ciupercile vor fi ținute în pungi de hârtie, iar sparanghelul va fi depozitat în frigider, învelit în șervețele de hârtie umedă.

Care este timpul optim de păstrare a fructelor și legumelor în frigider?

Bananele, căpșunile, cireșele, zmeura, broccoli, ciupercile, fasolea verde, avocado, mărarul, busuiocul se vor păstra 2-3 zile. Strugurii, ananasul, castraveții, dovleceii, vinetele, salata verde pot fi ținute în frigider 4-5 zile. Pepenele roșu, caisele, piersicile, perele, lămâile, portocalele, prunele, roșiile, ardeiul gras, conopida, spanacul, prazul, varza de Bruxelles, pătrunjelul, menta pot fi depozitate în frigider până la o săptămână.

Sfaturi pentru conservarea fructelor și legumelor:

1.Cumpără inteligent
În loc să faci cumpărăturile săptămânal, când cumperi o cantitate mai ridicată ce se poate altera, este recomandat să faci cumpărăturile o dată la câteva zile și să achiziționezi fix fructele și legumele de care ai nevoie. În momentul în care te afli în supermarket sau la piață, lasă fructele și legumele la final pentru a nu le turti cu alte produse.
2. Acordă o atenție sporită etilenei
Etilena este un gaz incolor și inodor emis de fructe (caise, banane, nectarine, pere, prune, mere, roșii, pepene galben, smochine) care favorizează procesul de coacere și poate altera legumele ce sunt sensibile la acest gaz (sparanghel, broccoli, varză, morcovi, castraveți, fasole verde, salată verde, ardei gras, conopidă, mazăre). Este recomandat ca fructele și legumele să fie depozitate în lădițe diferite în frigider.
3. Reglează temperatura frigiderului
Pentru ca fructele și legumele să nu își piardă din nutrienți, temperatura frigiderului ar trebui să fie setată la 2,2–3,3 grade Celsius.
4. Depozitează corect fructele și legumele
Acestea nu se vor ține pe raftul de lângă congelator, deoarece acea temperatură este mult prea rece pentru ele. Pungile în care dorești să le conservi nu se vor închide ermetic, ci se va lăsa puțin aer să intre, sau, pentru a nu se face condens în interiorul pungii, este indicat să se așeze puțină hârtie de bucătărie care să absoarbă excesul de umiditate.
Nu rupe codițele sau rădăcinele și nu le depune în frigider imediat spălate și încă ude, deoarece excesul de apă le alterează mult mai rapid.
5. Fii atent la plasarea alimentelor în frigider
Raftul de sus este zona cea mai caldă din interiorul frigiderului, potrivită pentru produsele gătite depozitate în caserole, a lactatelor sau a brânzeturilor.
Raftul de jos este cel mai rece, destinat pentru carnea crudă, pește sau legume.
Rafturile din uși sunt recomandate a fi folosite pentru condimente, gemuri sau sucuri din fructe pentru că temperatura din această zonă fluctuează.
6. Congelează-le
Contrar preconcepțiilor, fructele și legumele congelate își păstrează din ingredientele nutritive.