Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Campania „nu arunca pâinea” dă startul luptei împotriva risipei alimentare

Campania „nu arunca pâinea” dă startul luptei împotriva risipei alimentare

Mesajul nostru este adresat tuturor celor care vor să aducă echilibru în viața lor, printr-o alimentație sănătoasă și nu numai. Fenomenul risipei alimentare afectează mediul în care trăim și are consecințe directe asupra populației, fiind o problemă complexă cu care ne confruntăm în prezent la nivel global. „nu arunca pâinea” urmărește sensibilizarea  și educarea opiniei publice în legătură cu problema risipei alimentare și propune măsuri și proiecte concrete de diminuare a fenomenului.

Lansarea campaniei a fost marcată printr-o dezbatere pe tema risipei alimentare, la Cluj, la care au participat Mihaela Bilic, unul dintre ambasadorii „nu arunca pâinea”, Răzvan Boșomoiu, General Manager al companiei La Lorraine România, Dan Păucean, Director de producție al fabricii și jurnalistul Ovidiu Blag. Seria dezbaterilor va continua în ianuarie, cu chef Adrian Hădean, care va discuta despre risipa alimentară în domeniul HORECA.

Contextul lansării campaniei „nu arunca pâinea” este deosebit. În luna februarie va intra în vigoare legea risipei alimentare, care îi îndeamnă pe operatorii din industria agroalimentară să ia măsuri concrete de responsabilizare pentru reducerea risipei, de la producție până la consumatorul final. Acestea pot include: vânzarea la un preț redus a produselor aproape de expirarea datei durabilității minimale, transferul alimentelor prin donație către operatori receptori sau transformarea alimentelor, care nu mai pot fi destinate consumului, în hrană pentru animale sau biogaz.

Măsurile luate în România pentru a combate acest fenomen vin ca răspuns și soluție pentru situația în care ne aflăm în acest moment. Cifrele nu sunt favorabile, deoarece un român aruncă într-un an 110 kilograme de alimente, dintre care 20% sunt produse de patiserie și panificație. 22 de kilograme de pâine ajung la gunoi, în timp ce 60% dintre români cheltuie 30% din venitul lunar pe hrană.

Ce factori contribuie la reducerea risipei de pâine?

Controlul cantității prin tehnologia bake-off

 Tehnologia bake-off, folosită pentru a produce alimente pre-coapte, este o soluție pentru a combate risipa de pâine deoarece produsele sunt coapte în fabrică în proporție de 85%, apoi congelate, pentru a se păstra calitățile nutritive ale produselor, iar coacerea finală are loc în magazin, în funcție de nevoile clienților.

„Tema discuției de astăzi stă chiar la temelia afacerii noastre. De aici a pornit toată inovația cu pâinea pre-coaptă și congelată, pentru că noi ne apropiem cât se poate de mult de ideal în sensul că produsele noastre permit comercianților să finalizeze procesul de coacere și, implicit, să scoată la vânzare produse proaspete doar atât cât e nevoie pentru a înlocui marfa vândută. Putem să reducem pe cât posibil felul în care se irosește mâncarea.”, a declarat Răzvan Boșomoiu, General Manager al La Lorraine România.

 Congelarea

 O altă modalitate de a reduce risipa de pâine este conservarea excesului prin congelare. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a declarat că, în România, procesul congelării este privit greșit, iar acest lucru ar trebui schimbat, printr-o informare corectă a consumatorilor.

 „Nu înțeleg de ce congelarea are o conotație negativă pentru români, eu o văd ca un avantaj. Dacă tu vrei să mănânci un produs de calitate, procesul de congelare nu strică cu nimic aceste calități.  În mod paradoxal,  pentru români congelarea este un lucru negativ, ca și cum am vorbi despre alimente de calitate inferioară. Eu aș spune invers, haideți să o privim ca pe un lucru pozitiv, dat fiind că acest proces de congelare conservă, de fapt, calitățile nutritive ale alimentelor.”, a spus Mihaela Bilic.

Folosirea pâinii pentru deserturi sau alte rețete

 Pâinea cumpărată în exces nu trebuie să ajungă la coșul de gunoi, ea poate fi folosită într-o multitudine de rețete foarte gustoase. Această practică este folosită în restaurante din întreaga lume.

 „Friganelele, acea pâine înmuiată în lapte, dată prin ou și prăjită e o metodă de a reconsidera pâinea și de a obține din ea într-un mod foarte simplu un mic dejun delicios. Și francezii o au în restaurante, deci iată că aceste lucruri de bun simț trebuie să le lăsăm să existe pentru că noi prin lipsa de educație, le desființăm cu totul.”, a declarat Mihaela Bilic.

 Porționarea

 Unul dintre factorii care contribuie la risipa de pâine este porționarea, deoarece mulți consumatori sunt constrânși de gramajele existente să cumpere mai mult decât este nevoie. Producătorii trebuie să depună un efort constant pentru a afla care este gramajul optim de pâine în funcție de categoriile de consumatori.

 „Noi  încercăm să identificăm ocaziile de consum și atunci să venim cu porțiile potrivite pentru a evita risipa și pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a avea mereu pâine proaspătă. Asta este o preocupare continuă să aflăm cum se mănâncă pâine la noi și să ne adaptăm procesul de producție astfel încât să reducem pierderile provenite din diferența dintre cât coacem noi și cât consumă omul.” a declarat Răzvan Boșomoiu, General Manager al La Lorraine România.

Transformarea resturilor în hrană pentru animale

 Legea risipei alimentare prevede faptul că operatorii din sectorul agroalimentar trebuie să transforme produsele care nu mai sunt sigure pentru consumul uman în hrană pentru animale, lucru care se întâmplă deja în fabrica La Lorraine.

„În general, se pierde pâine în diferitele faze ale producției și ale consumului. Datorită nivelului tehnic la care am ajuns, pierderile noastre sunt foarte mici de sub 2%. Am găsit și o metodă de a valorifica pierderile. Practic, noi nu aruncăm nimic la gunoi. Tot ce se pierde, fie că este vorba de aluat, fie că este vorba de produs finit, merge la crescătoriile de porci.”, a declarat Dan Păucean, directorul tehnic al fabricii.