Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Cum prevenim risipa alimentară din perioada sărbătorilor de iarnă – Nu arunca painea
Nu arunca painea > Fiecare gest contează  > Cum prevenim risipa alimentară din perioada sărbătorilor de iarnă

Cum prevenim risipa alimentară din perioada sărbătorilor de iarnă

De sărbători se întâmplă tot timpul să ne rămână multă mâncare la care am muncit foarte mult și ne este foarte greu să o aruncăm. Specialiștii spun că bucatele de sărbători sunt printre cele mai aruncate alimente ale fiecărui an, deși au un potențial mare de a fi reinventate și savurate. Următoarele rețete sunt ușor de preparat și evitați să risipiți mâncarea rămasă:

1. Cârnați, tobă, șuncă, jambon, caltaboși – toate aceste preparate rămase sunt perfecte pentru a deveni topping pentru o pizza alături de un blat pufos, un sos de roșii și mozzarella. De asemenea toate acestea pot fi asociate cu o salată verde. Jambonul rămas îl puteți tăia în cubulețe, îl puneți în blender, adăugați muştar, praz, maioneză şi piper, iar pasta obţinută o puteţi adăuga la orice sandwich.

2. Pâinea întărită – aceasta este perfectă pentru a pregăti crutoane pentru supe sau salate, bruschete sau poate fi zdrobită și folosită pentru pește, șnițele sau pui pane.

3. Fripturile – pot fi integrate atât în salate alături de multe legume, în paste dacă alegeți să le faceți bolognese sau le puteți prepara un baiț special în care vor sta mai multe zile pentru a deveni mai fragede sau le puteți transforma rapid în sandwichuri.

4. Legumele – sunt singurele care pot fi transformate în atât de multe preparate. Legumele le puteți refolosi la supe, ciorbe, salate, omlete, tocanițe, salată boeuf etc. Fructele inestetice le puteți folosi la tarte, prăjituri sau chiar compoturi și desigur, să nu uităm că sunt delicioase în combinație cu iaurtul.

Morcovii veștejiți își vor reveni dacă sunt lăsați cel puțin o oră în apă rece, iar merele bătute își vor reveni dacă sunt scufundate în apă caldă. Cartofii pot fi transformați în multe preparate doar depinde de felul în care au fost gătiți. De exemplu cartofii copți la cuptor sau țărănești îi puteți preschimba în crochete, cartofii fierți puteți să îi adăugați în supă sau să îi puteți prepara cu ouă bătute, ceapă și să îi dați la cuptor pentru a prepara o plăcintă de cartofi sau puteți face și un aliment care este indispensabil și anume pâine cu cartofi

5. Preparatele dulci – feliile de cozonac sau chec rămase pot fi feliate si refolosite pentru prepararea unui tort, acestea trebuie însiropate și ornate cu budincă. Pișcoturile au termen mai mare de valabilitate ceea ce înseamnă că le puteți face cadou dacă sunt ambalate într-o cutiuță aranjată și ordonată.
Dacă se întâmplă să vă rămână foarte multă mâncare nu ezitați să o congelați, astfel mâncarea se va păstra proaspătă.

Risipa alimentară se poate preveni și prin alte metode cum ar fi: planificarea meniului de sărbători înainte de a face cumpărături, atenția sporită la promoțiile din magazine deoarece trebuie să vă gândiți dacă surplusul care există în ofertă este chiar necesar pentru voi. În cazul în care nu aveți posibilitate să aplicați niciuna dintre metode, resturile alimentare pot fi donate.