Nu arunca painea > Fiecare gest contează  > Cum păstrăm alimentele pentru a preveni alterarea lor?

Cum păstrăm alimentele pentru a preveni alterarea lor?

Mâncarea aruncată la gunoi în gospodării reprezintă un procent însemnat din totalul cantității de alimente risipite. Din cauza lipsei de informare, fiecare dintre noi contribuim la acest fenomen îngrijorător. De multe ori, ajung la gunoi alimente care sunt cumpărate cu doar câteva zile înainte dar care, din lipsa respectării unor reguli de păstrare, se alterează și nu mai pot fi consumate. De aceea, e important să știm cum păstrăm corect legumele, fructele, lactatele sau pâinea, pentru a ne asigura că ne putem bucura de gustul lor desăvârșit, fără a arunca la gunoi resurse naturale, energie și chiar bani. Iată care sunt câteva dintre regulile de păstrare ale alimentelor:

Legumele

  • Nu lăsați legumele sau fructele în ambalaje de plastic, pentru că acestea le accelerează alterarea;
  • Spălați fructele și legumele doar înainte de consum pentru că, dacă le puneți umede în frigider, acestea vor mucegăi;
  • Nu țineți ceapa, cartofii sau usturoiul în frigider, ci în locuri mai întunecate, cum ar fi cămara;

Verdețurile

  • Se păstrează cel mai bine în vase cu apă așezate la temperatura camerei;
  • Pot fi păstrate și în vase cu apă în frigider, dacă le puneți deasupra pungi perforate;
  • Apa trebuie schimbată periodic;
  • Salata verde poate rezista, în acest fel, până la 2 săptămâni;

Fructele

  • Strugurii se țin în frigider în pungi perforate;
  • Fructele de pădure și căpșunile se țin în frigider, în cutii neacoperite, pentru a le lăsa să respire;
  • Portocalele, lămâile, bananele, kiwi, avocado, pepenele galben, nectarinele, perele, piersicile, prunele sau ananasul se țin la temperatura camerei;

Pâinea

  • Nu se depozitează în pungă de plastic, deoarece sporește apariția mucegaiului;
  • Pungile de hârtie, săculeții de bumbac sau cutiile din lemn speciale sunt cele mai potrivite pentru depozitarea pâinii;
  • Nu păstrați pâinea în frigider, pentru că aceasta se va învechi mai repede;
  • Pentru a o menține pufoasă și crocantă mai mult timp, pâinea se congelează;

 

Făina, zahărul sau pastele făinoase

  • Făina, zahărul sau pastele făinoase se țin în borcane, saci sau vase închise și așezate în locuri uscate și bine aerisite;
  • Cerealele, pastele făinoase sau orezul pot sta în cămară, nedesfăcute în ambalaje originale doar 6 luni;
  • Din momentul deschiderii ambalajului, consumați-le în următoarele 3 luni;

Brânza

  • Nu trebuie lăsată în ambalajul de la magazin, însă nici desfăcută pe farfurie;
  • Cel mai bine se păstrează împachetată în hârtie de copt sau în hârtie cerată;
  • Brânzeturile moi de tip Mozzarella sau Brie se păstrează cel mai bine în recipiente etanșe;

 

Uleiurile și grăsimile

  • Uleiurile nu se țin în frigider, ci în sticle închise la temperatura camerei;
  • Grăsimile nu trebuie păstrate în contact cu aerul și nici nu trebuie expuse razelor soarelui, pentru a nu râncezi;
  • Cele mai bune recipiente pentru depozitarea uleiului sunt cele închise la culoare, opace sau metalice, pentru că nu permit pătrunderea luminii soarelui;

Aplicând aceste reguli simple, veți reduce semnificativ risipa alimentară și veți rămâne cu mai mulți bani în portofel!