Panzanella

În trecut, lipsa resurselor, adică nevoia, îi determina pe oameni să fie creativi în bucătărie și să refolosească alimentele pentru preparate delicioase, evitând în acest fel risipa alimentară. În zilele noastre, avem o mulțime de rețete, pe care acum le considerăm adevărate delicatese, dar care s-au născut dintr-o nevoie. Panzanella este doar unul dintre exemple.

Cum a luat naștere Panzanella?

Panzanella are ca ingredient principal pâinea. Panzanella este originară din zona Toscanei și are la bază un obicei străvechi, de a refolosi pâinea învechită. Rețeta autentică de Panzanella avea inițial, pe lângă pâine, doar castraveți, ceapă, busuioc, ulei de măsline, oțet și sare. Abia după ce au fost aduse din America, roșiile au fost incluse în rețeta de Panzanella, care sunt considerate în zilele noastre un ingredient de bază. Iată de ce avem nevoie pentru a găti una dintre cele mai gustoase rețete, care ne va ajuta să reducem risipa de pâine.

Ingrediente:

• Pâine veche (de 2-3 sile) cu coajă mai groasă
• Castraveți
• Ceapă
• Roșii
• Ardei
• Busuioc
• Măsline (opțional)
• Ulei de măsline
• Oțet
• Sare
• Piper

Mod de preparare:

Tăiem pâinea în cubulețe apoi, pentru a respecta rețeta originală, o stropim cu puțină apă și oțet. Tăiem legumele cubulețe și le amestecăm cu bucățile de pâine. Condimentăm cu sare și piper după gust, apoi adăugăm uleiul de măsline. Pentru a obține o Panzanella extrem de gustoasă, trebuie să o lăsăm în frigider cel puțin o oră. În acest fel, cubulețele de pâine vor absorbi zeama roșiilor, uleiul de măsline și sarea. Înainte de servire, putem presăra câteva frunze de busuioc tăiate.