Nu arunca painea > Fiecare gest contează  > Alimentele care nu expiră niciodată și care pot fi consumate în siguranță oricând

Alimentele care nu expiră niciodată și care pot fi consumate în siguranță oricând

Atunci când mergem la cumpărături, înainte să așezăm produsele în coș verificăm data de expirare a produselor. Există și produse care nu expira niciodată, dar care au, totuși, inscripționată pe ambalaj o astfel de informație. Acest lucru este extrem de derutant pentru consumatori, iar în lipsa unei informări corecte, multe dintre aceste alimente care nu expiră niciodată ajung la coșul de gunoi.

Înainte de toate, trebuie să știți că acea data inscripționată pe ambalajele acestui tip de produse reprezintă, de fapt, recomandarea producătorului legată de calitatea produsului (aspect, textură, gust) și nu se referă la siguranța acestuia pentru consum. Iată aici o listă cu produsele care nu expiră niciodată:

Mierea

Nu se strică niciodată. Se poate ca aceasta să își schimbe culoarea și textura, adică să se cristalizeze, însă poate fi oricând sigură pentru consum. Pentru a-i reda textura fină, puneți borcanul cu miere în apă caldă, iar cristalele se vor dizolva.

Boabele de fasole, soia, mazăre, năut sau linte uscată

Vor fi întotdeauna sigure pentru consum. Singura modificare constă în faptul că vor avea nevoie de o fierbere mai îndelungată pentru a deveni moi. Păstrați-le în recipiente etanșe sau vidate și consumați-le fără griji.

Orezul alb

Dacă ați cumpărat o pungă de orez, trebuie să știți că acesta va fi mereu bun de consum. Chiar dacă va prinde o culoare ușor maronie, nu trebuie să vă îngrijorați sau să îl aruncați la coșul de gunoi. Această regulă nu se aplică din păcate  și orezului brun.  Deoarece este mai bogat în uleiuri, acesta va râncezi. Orezul se păstrează cel mai bine în recipiente etanșe sau vidate pentru a ține insectele la distanță.

Mălaiul, făina și grișul

Pot fi consumate în siguranță pentru o perioadă îndelungată, însă trebuie respectate regulile de păstrare. Acestea trebuie ținute în recipient etanșe, într-un loc răcoros pentru a-și păstra caracteristicile și pentru a le feri de insecte.

Sarea și zahărul

Chiar dacă se pot întări sau chiar pietrifica, sarea și zahărul nu expiră niciodată. Niciuna dintre cele două nu susțin dezvoltarea bacteriană. Aveți totuși grijă să le păstrați în locuri uscate și răcoroase pentru a nu atrage insecte.

Oțetul alb

Îl puteți cumpăra fără grija că acesta va expira vreodată. Se menține timp îndelungat și poate fi folosit atât la gătit, cât și la curățenie.

Pastele făinoase

Pot fi consumate în siguranță oricând cu condiția să fie depozitate în mod corespunzător în ambalaje etanșe.

Acum că ați aflat care sunt alimentele care nu expiră niciodată, puteți să vă bucurați de produse pentru o perioadă mai lungă, reducând astfel risipa alimentară.