Nu arunca painea > Fiecare gest contează  > Cum depozităm corect alimentele în frigider?

Cum depozităm corect alimentele în frigider?

V-ați întrebat vreodată de ce unele alimente se strică chiar și atunci când sunt ținute în frigider? Depozitarea incorectă a alimentelor în frigider este una dintre cauzele care contribuie masiv la fenomenul risipei alimentare. Există câteva reguli de depozitare corectă a alimentelor în frigider, iar dacă le veți cunoaște și aplica, veți reduce risipa de hrană, dar și cea de efort sau bani.

În primul rând, trebuie să știți că în interiorul frigiderului, temperatura nu este aceeași, de aceea, mâncarea greșit așezată va avea șanse mult mai mari să se strice.

Raftul de sus

Aici veți depozita alimentele gata de consum precum mâncăruri gătite ambalate corespunzător, produse ambalate sau băuturi.

Raftul de jos

Pe raftul de jos al frigiderului găsim cea mai scăzută temperatură. Acesta va fi dedicat exclusiv cărnii crude și peștelui. Un alt motiv pentru care aceste produse se depozitează pe raftul de jos este prevenirea contaminării celorlalte produse. Atunci când depozitați carne crudă, asigurați-vă că acestea sunt împachetate în hârtie alimentară sau în cutii etanșe pentru a nu intra în contact cu alte mâncăruri sau alimente. Tot pe raftul de jos ar trebui păstrate și iaurtul, brânza, laptele proaspăt sau ouăle.

Sertarul pentru fructe și legume

Legumele și fructele se depozitează în sertarul special dedicate pentru astfel de produse. Atât fructele, cât și legumele ar trebui spălate înainte de a fi depozitate, pentru a nu permite bacteriilor să contamineze frigiderul. După spălare, legumele și fructele trebuie șterse, pentru a nu mucegăi. Totuși, trebuie să știți că nu toate fructele pot fi depozitate în frigider. Unele dintre acestea precum roșiile, avocado, bananele, piersicile, nectarinele, prunele sau perele emană etilenă, un gaz care accelerează alterarea altor produse care intră în contact cu acestea.

Ușa frigiderului

Aceasta este partea frigiderului cu cea mai ridicată temperatură, de aceea, aici va trebui să depozitați alimente rezistente care fac față fluctuațiilor de temperatură. Alimente sensibile precum ouăle sau laptele proaspăt nu ar trebui plasate pe ușa frigiderului pentru ca s-ar putea altera rapid. Cele mai potrivite alimente pentru această zonă a frigiderului sunt sosurile, produsele conservate sau sucurile.

Ale reguli importante

• Setați temperatura frigiderului la 4 grade Celsius. Această temperatură scade rata de înmulțire și de răspândire a bacteriilor, permițând păstrarea alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp.
• Nu supraîncărcați frigiderul cu alimente. Cu cât frigiderul este mai plin, cu atât acesta va răci mai puțin, iar alimentele se vor altera.
• Produsele care au fost cumpărate de mai mult timp trebuie așezate în fața produselor recent cumpărate, pentru a fi consumate înainte să se strice. Această regulă poartă numele de First In First Out.
• Nu lăsați niciodată conserve deschise în frigider, borcane fără capac sau recipiente deschise. Acestea pot mucegăi ușor și pot dezvolta bacterii care pot contamina și celelalte alimente din frigider.
• Frigiderul trebuie curățat în mod regulat. Oțetul este un aliat la îndemână împotriva bacteriilor și mirosurilor neplăcute.

Acum că ați învățat cum să depozitați corect alimentele în frigider vă puteți bucura de produse savuroase mai mult timp, reducând în acest fel risipa de resurse și mai ales risipa de hrană.