Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Tehnologii Smart pentru a reduce risipa alimentară – Nu arunca painea
Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Tehnologii Smart pentru a reduce risipa alimentară

Tehnologii Smart pentru a reduce risipa alimentară

În ultimii ani, revoluția tehnologică a produs un impact în toate domeniile de activitate, însă acum, mai mult decât oricând, marile companii încearcă să vină cu soluții care să rezolve problemele cu care ne confruntăm zi de zi. Risipa alimentară nu face excepție de la această regulă. Recent, mai multe start-up-uri sau companii mari au creat softuri sau dispozitive care contribuie real la reducerea risipei de hrană. Iată aici o listă cu cele mai interesante soluții smart pentru a reduce risipa alimentară.

Frigidere Smart

La nivel mondial, producătorii de frigidere au început să ia în calcul și acest aspect al risipei alimentare. Unii dintre ei au creat frigidere smart care pot face fotografii în interiorul acestuia pe care le trimit mai apoi proprietarului atunci când acesta se află la cumpărături. În acest fel, omul află exact alimentele de care are nevoie, evitând astfel cumpăratul excesiv. Un alt producător a introdus o tehnologie denumită Vitamin Care Zone care ajută fructele și legumele să rămână proaspete mai mult timp cu ajutorul unei lumini speciale de culoare albastră, iar în interiorul sertarului pentru legume și fructe a introdus un sistem care permite o mai bună ventilare, ceea ce reduce condensul – unul dintre factorii care favorizează alterarea fructelor și legumelor.

Ambalaje Smart

Pentru a reduce risipa de hrană, autoritățile din Germania au în plan crearea unor ambalaje speciale cu cip pentru alimente care îi informează pe consumatori despre durata de viață a unui produs și despre siguranța pentru consum pe baza unui cod de culori care se modifică pe măsură ce produsul se degradează. Ideea cip-ului este să analizeze conținutul produsului, iar eticheta să treacă de la verde la roșu, informându-i pe consumatori despre calitatea acelui produs.

Discuri care absorb etilena din fructe  

Pe măsură ce se coc, fructele încep să emane etilenă, un gaz care le accelerează procesul de alterare și care poate avea un efect și asupra altor fructe și legume mai puțin coapte. Așa că, mai multe companii au început să producă discuri speciale care absorb etilena, permițând astfel o păstrare îndelungată a alimentelor. Nanology și Blueappe sunt două dintre companiile care dezvoltă astfel de produse.

Pungi smart care prelungesc prospețimea semințelor și cerealelor

Denumite Super Bag, pungile smart create special pentru păstrarea pentru semințe sau cereale se închid ermetic și reduc nivelul de oxigen de la 21% la 5% ceea ce face imposibilă viața insectelor, fără folosirea insecticidelor. Totuși aceste pungi asigură o umezeală optimă semințelor și cerealelor.

Aplicații de monitorizare a risipei în restaurante

Winnnow a creat un soft care să vină în ajutorul restaurantelor pentru a reduce risipa de hrană. Acesta permite oamenilor din bucătării să cântărească și să monitorizeze mâncarea pe care o aruncă, iar pe baza unui raport generat zilnic, proprietarii pot să își ajusteze comenzile reducând în acest fel pierderile.

Aplicații pentru donarea surplusului de hrană

Share Food este o aplicație mobilă care unește restaurantele sau magazinele care oferă și mâncare caldă cu beneficiari precum centre de plasament, adăposturi pentru persoanele nevoiașe sau pentru bătrâni. Cei care au mâncare în plus, încarcă această informație în aplicație, iar beneficiarul o poate solicita. În loc să ajungă la gunoi, aceasta ajunge la oameni care chiar au nevoie.

În concluzie, oamenii de pe întreg globul se străduiesc să vină cu inovații pentru a reduce risipa de hrană. Dacă ne schimbăm câtuși de puțin comportamentul și ne folosim de aceste instrumente smart, fiecare dintre noi putem produce o schimbare care chiar să conteze.