Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Modalități ingenioase de refolosire a pâinii învechite

Modalități ingenioase de refolosire a pâinii învechite

Locul pâinii este pe masă, nu la coșul de gunoi. Am spus-o deja de mii de ori. Conform statisticilor, 20% dintre produsele care ajung anual la gunoi sunt reprezentate de pâine și de produsele de panificație. Risipa de pâine poate fi redusă prin transformarea acesteia în rețete delicioase. La nivel mondial, aceste statistici le-au oferit unor tineri idei de afaceri, astfel încât aceștia au dus reducerea risipei de pâine la un alt nivel. În acest articol, veți afla mai multe despre două două business-uri care pun accent pe transformarea pâinii învechite în produse cu adevărat surprinzătoare.

Bere făcută din resturi de pâine

 Berăria Adnams din Suffolk, Marea Britanie, a lansat anul trecut o gamă de beri care sunt făcute cu resturi de pâine. Denumită sugestiv “Used Our Loaf”, berea este făcută din coaja de pâine care rămâne nefolosită după prepararea sandwich-urilor vândute într-un lanț de magazine. Pentru un lot de bere sunt folosite 700 de kilograme de pâine care atlfel ar fi fost aruncate la gunoi sau ar fi fost transformate în hrană pentru animale.

Se pare că această metodă de a face bere a fost folosită încă de acum 4.000 de ani, pe vremea când berarii și brutarii lucrau împreună. Pâinea conține cereale precum orz, grâu și secară și este perfectă pentru că are aceleași ingrediente care sunt folosite și pentru fabricarea berii.

Pe lângă reducerea risipei de pâine, fabricarea berii din resturi de pâine are avantajul de a reduce emisiile de carbon. Potrivit estimărilor făcute de berăria din Marea Britanie, producerea băuturii din pâine va reduce emisiile de carbon cu aproximativ 1,2 tone.

Un alt brand care face bere din pâine este „Toast Ale”. Brandul a fost creat de un englez pe nume Tristram Stuart care a fost inspirat de un berar belgian care făcea bere folosind aceeași metodă. Băutura este acum fabricată în țări precum SUA, Africa de Sud, Brazilia sau Islanda, iar profiturile sunt folosite pentru campanii de reducere a risipei de hrană.

Pâine făcută din resturi de pâine

Pornind de la informațiile îngrijorătoare privind cantitatea de pâine care este aruncată zilnic în Londra, brutăria artizanală Gail’s Bakery, a venit cu o rețetă inovativă care integrează în aluatul proaspăt de pâine pesmet făcut din pâine uscată. Astfel, în fiecare zi, folosind această metodă, 100 de franzele sunt coapte și vândute în lanțul de brutării. O treime din cantitatea fiecărei franzele, denumită sugestiv „Wasted Bread”, constă în pâine învechită.

În acest fel, inițiatorii estimează că vor salva aproximativ 10 kilograme de pâine în fiecare zi. Pâinea are un preț mai mic decât celelalte sortimente și a fost bine primită de consumatorii din Marea Britanie.

Așadar, „nu arunca pâinea” nu este doar o vorbă, ci și un gest!