Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > 5 modalități de reducere a risipei de hrană de sărbători

5 modalități de reducere a risipei de hrană de sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care, din păcate, se înregistrează cele mai mari procente ale risipei de hrană la nivelul întregii planete. În România, deși oamenii alocă 40% din bugetul lor pentru masa de sărbători, la final 25% dintre produse ajung la gunoi, atenție, fără să fi fost scoase din ambalaj. E un fenomen îngrijorător. În medie, după sărbători un roman aruncă la gunoi peste 16 kilograme de alimente. La polul opus sunt cei 225.000 de copii care se duc zilnic la culcare flămânzi. Așadar, haideți să încerăm cu toții să reducem măcar puțin din cantitatea de mâncare risipită. Am făcut o listă de modalități ușor de pus în practică pentru a ne bucura mai mult de alimente Crăciunul acesta:

Iată doar 5 dintre ele:

 Fă-ți un plan riguros

Stabilește exact câte persoane vei avea în jurul mesei de sărbători și pregătește un meniu potrivit pentru acel număr de persoane. Cu cât gătești mai mult, cu atât vei arunca mai mult. Fă-ți o listă de ingrediente de care ai nevoie și respect-o atunci când mergi la cumpărături. Nu te lăsa tentat de oferte pentru că în final, nu vei economisi, ci vei cheltui bani pe niște produse pe care nu le vei folosi.

Păstrează alimentele correct

În perioada sărbătorilor, din cauza programului mai scurt al supermarketurilor, tindem să cunpărăm produse în plus, pentru a ne asigura că le avem în casă. Aici trebuie respectată însă o altă regulă – păstrarea corectă a alimentelor. Depozitați corect alimentele în frigider și în recipiente speciale pentru a vă asigura că le mențineți proaspete până le folosiți.

Folosește farfurii mai mici la masa

Farfuriile prea mari îi îndeamnă pe oameni să le umple, iar de multe ori mâncarea rămâne în farfurie. Niște farfurii mai mici îi vor ajuta pe oameni să își pună cantitatea pe care o pot mânca, iar mai apoi să o reumple dacă încă nu s-au săturat.

Folosește inteligent resturile de mâncare

Nu arunca vinul care s-a răsuflat

Nu doar alimentele sunt risipite, ci și lichidele. Dacă ți-a rămas vin în sticlă și s0a răsuflat, acesta nu trebuie aruncat. Dacă îl torni în forme de gheață și îl pui la congelator, îl vei avea la îndemână pentru o friptură delicioasă la cuptor.

Congelează

Nu uita că o mare parte dintre alimente se pot folosi mult timp după dacă sunt congelate. Așadar, excesul de legume și verdețuri pot fi înghețate și transformate ulterior într-o ciorbă hrănitoare. Mai mult, și sarmalele pot fi congelate, iar când sunt reîncălzite sunt la fel de savuroase. Nu uitați că și pâinea se menține proaspătă și fragedă dacă este congelată.

Păstrează cojile de la fructe și legume 

Iată un sfat util pentru cei care stau la curte. Cojile de la legume și fructe sau cojile de ouă pot fi transformate cu ușurință în compost dacă sunt depozitate într-un recipient. Acesta poate fi extreme de folositor pentru a hrăni pământul la primăvară.

Iată cât de ușor putem reduce risipa de hrană în perioada sărbătorilor. Fiți cumpătați și bucurați-vă de mâncare, fără a o arunca la gunoi.

Nu uitați că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.