Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Ce factori stau la baza risipei alimentare în gospodării?

Ce factori stau la baza risipei alimentare în gospodării?

Dacă ar trebui să răspunzi rapid la întrebarea: cine cauzează cea mai mare risipă alimentară, am fi tentați să răspundem că marile magazine alimentare pentru că ele au stocuri imense de produse, dintre care multe extrem de perisabile. Ei bine, se pare că nu acesta este răspunsul corect.

Studiile arată că cea mai mare risipă de hrană se face de către consumatorii casnici. Adică de fiecare dintre noi, prin modul în care ne raportăm la cât și cum cumpărăm, la cum folosim ceea ce cumpărăm, la cât plătim pentru acestea.

Hai să detaliem puțin și să vedem care sunt principalii factori care determină risipa de hrană:

  1. Abundența de produse alimentare de pe piață. Pentru fiecare tip de produs, există o multitudine de variante, de producători. Așadar, ne vedem în fața unei cantități foarte mari și foarte variate de produse, din care ne este greu să alegem. În plus, nu există o corelare între cererea și oferta de produse alimentare de pe piață. Se estimează că există un stoc de produse dublu cantitativ față de nevoile individuale.
  2. Modul în care arată produsele. Într-o eră în care totul trebuie să fie frumos, fără imprefecțiuni, această tendință de a valoriza „perfectul” afectează și modul în care percepem și alegem produsele alimentare de la raft. Fructele și legumele trebuie să fie mari, de formă și culoare „standard”, orice abatere de la aceste norme de “frumusețe” fiind sancționate prin eliminarea din coșul de cumpărături. Această tendință de a prefera ceea ce e frumos nu ia în calcul și “costul” plătit în final tot de noi pentru obținerea acestor legume și fructe fără defecte: producătorii se conformează cât mai mult pentru a răspunde nevoilor consumatorilor și vor folosi, în consecință, tot felul de substanțe chimice care să ajute la a avea recolte cât mai arătoase. De asemenea, o altă consecință negative este și gustul acestor legume și fructe perfecte, care devine de multe ori fad și lipsit de savoare din cauza multiplelor procese chimice prin care trec.
  3. Costul redus. Produsele alimentare sunt considerate a fi relativ ieftine comparativ cu alte tipuri de produse pe care le achiziționăm (haine, cosmetice, electronice etc). Pentru că în mintea noastră ele nu sunt valoroase, ne face să le și aruncăm cu multă ușurință și fără a sta prea mult pe gânduri.

Ce putem face?

Putem cumpăra inteligent, bazându-ne pe alte criterii decât cele de frumusețe sau perfecțiune. Putem achiziționa doar cât ne trebuie pentru o perioadă de timp, nu pentru că este promoție. Putem alege să consumăm ce avem in frigider și în cămară și abia apoi să luăm alte ingrediente. Nu în ultimul rând, cumpără local, din piețe, alegând gustul și nu aspectul.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Alege să schimbi!