Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Cum ajută tendința “eat local” la reducerea risipei alimentare

Cum ajută tendința “eat local” la reducerea risipei alimentare

“Eat local” sau, altfel spus, alegerea surselor locale (piețe, ferme, mici producători din zonele limitrofe) pentru achiziția de produse alimentare, este un trend care ia amploare în ultimul timp. Acest fapt nu numai că ajută ca micii producători sau ferme să reziste concurenței supermarketurilor, dar ajută și la reducerea fenomenului de risipă alimentară și protejează și mediului înconjurător.

Hai să vedem cum se întâmplă acest lucru și de ce ar trebui să ne gândim de două ori atunci când vrem să ne facem aprovizionarea.

1. Mai puțină poluare prin reducerea lanțului de aprovizionare

Dacă alegem să cumpărăm din piață sau de la micile ferme din jurul orașelor, se reduce cu mult distanța pe care se fac transporturile și, de aceea, se poluează mai puțin. Produsele aduse din alte țări necesită un transport pe distanță mare, precum și condiții speciale de păstrare etc.

2. Prospețime și gust

Fructele și legumele de sezon, din piețele locale, sunt aduse spre vânzare imediat ce au fost culese, oferind cumpărătorilor un gust și o prospețime pe care mărfurile aduse din alte zone ale lumii nu o pot oferi.

3.   Cel mai bun preț posibil

Produsele locale, de sezon au un cost relativ scăzut, având în vedere că fructele și legumele au cel mai bun preț posibil atunci când piețele abundă de ele.

4. Sprijinirea economiei locale

Când cumpărăm local, banii se duc în comunitate și ajută la dezvoltarea micilor întreprinzători de lângă noi. Se păstrează locurile de muncă ale celor care lucrează în domeniu și se îmbunătățește nivelul de trai al întregii comunități.

5. Reducerea pierderilor (risipa alimentară)

Reducând transporturile pe distanțe lungi, se minimiează pericolul stricării produselor perisabile și, astfel, vor fi mai puține alimente care se aruncă înainte de a fi măcar aduse în fața cumpărătorilor.

6. Calitate mai bună

Produsele locale păstrează specificul tradițional, soiuri specifice, rețete artizanale. Îți va fi mai greu să arunci o roșie din cunoscutul soi inima-de-bou decât o roșie obișnuită de la supermarket.

Așadar, știind toate aceste beneficii pe care le are alegerea produselor locale, vei putea da și tu o mână de ajutor pentru a reduce risipa de hrană, pentru a proteja mai mult natura și pentru a susține comunitățile locale și tradițiile acestora.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Alege să schimbi!