Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Sunt kit-urile de mâncare o soluție bună pentru ocrotirea mediului?

Sunt kit-urile de mâncare o soluție bună pentru ocrotirea mediului?

Kit-urile de mâncare le ajută chiar și pe cele mai netalentate persoane la gătit să se bucure de mese proaspete, prospăt gătite, iar din ce în ce mai multe companii încep să recunoască valoarea acestui sector. Acest model de afacere este în creștere la nivel mondial, deoarece oamenii își doresc să se bucure de mâncare sănătoasă prin mijloace eficiente, potrivite ritmurilor alerte ale vieții moderne.

Cum funcționează serviciile de kit-uri de mâncare?

Kit-urile de mâncare au la bază servicii de livrare cu abonament. În principiu, îți creezi un meniu săptămânal cu preparatele din gama pusă la dispoziție, apoi aceste kituri îți sunt livrate la domiciliu. Mâncărurile pot fi păstrate la frigider până la 7 zile și, în funcție de serviciul la care apelezi, fie trebuie doar să le încălzești, fie trebuie să faci ceva mai multe pregătiri înainte de a le servi.

De ce devin populare kit-urile de mâncare?

Popularitatea acestui tip de serviciu se datorează faptului că rezolvă concomitent două preocupări mari ale populației: lipsa de timp și alimentația sănătoasă. Cu ajutorul kit-urilor, gătitul acasă nu mai este o operațiune elaborată ce presupune multă organizare și efort, iar preparatele puse la dispoziție sunt considerabil mai sănătoase decât alternativele de fast-food sau cele oferite de restaurante, fiind de multe ori create de către nutriționiști în colaborare cu bucătari experimentați.

Kit-urile de mâncare și efectul lor asupra mediului

Un studiu științific realizat pe această temă sugerează faptul că serviciile de kit-uri de mâncare au un impact semnificativ în ceea ce privește reducerea risipei alimentare, prin faptul că ingredientele și porțiile sunt atent măsurate. Astfel, porțiile sunt optimizate pentru a nu depăși nevoile clienților, evitându-se astfel riscul unor resturi de mâncare care ajung de foarte multe ori să fie aruncate. Mai mult, drumurile mai puțin frecvente la cumpărături scad șansele cumpărăturilor impulsive.

De asemenea, acest studiu arată faptul că mesele ce provin din magazine cauzează cu 33% mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât echivalentul respectivelor preparate provenite din kit-urile de mâncare.

Un alt considerent ce merită evaluat este ambalarea. Din nefericire, kit-urile de mâncare nu sunt foarte avantajoase din această perspectivă, dar studiile arată că în unele cazuri celelalte beneficii pentru mediu pe care le prezintă kit-urile pot compensa pentru cantitatea de ambalaj nereciclabil. Acest factor depinde și de obiceiurile de consum ale fiecăruia. Spre exemplu, dacă o persoană consumă numeroase alimente ambalate în plastic, trecerea la kit-uri de mâncare poate fi benefică. În plus, tipurile de ambalaje pot diferi de la firmă la firmă, deci este important ca persoanele interesate să se aboneze la un astfel de serviciu să se informeze cu privire la acest aspect.

Așadar, abonarea la un serviciu de kit-uri de mâncare poate prezenta numeroase beneficii pentru persoanele care au un stil de viață ce nu le permite să petreacă foarte mult timp un bucătărie și care doresc să opteze pentru preparate sănătoase, pregătite în porții rezonabile. Iar avantajele nu se opresc doar la aspectele personale, ci se extind și la cele pentru mediu!