Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r93545comm/nuaruncapainea.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
Inițiativa zero food waste în restaurante – Nu arunca painea
Nu arunca painea > Acceptă provocarea  > Inițiativa zero food waste în restaurante

Inițiativa zero food waste în restaurante

Alimentația se află printre factorii cu cel mai mare impact asupra amprentei ecologice, dar în același timp, este caracterizată de un puternic aspect social, oamenii ieșind deseori la restaurante drept prilej de a se bucura de prezența celor apropiați. Astfel, ce se poate face în condițiile în care aproximativ 12% din risipa totală de alimente provine din industria restaurantelor? Precum afirmă un proverb englezesc, acolo unde există voință, există și o cale. În cazul de față, restaurantele zero waste au găsit chiar mai multe căi pentru a minimiza risipa alimentară.

Cu toate că gestionarea eficientă a materiilor prime este un aspect cu care bucătarii sunt foarte familiari, de multe ori, ritmul alert care caracterizează mediul de lucru al bucătarilor face risipa greu de evitat. Pentru a combate acest aspect, restaurantele zero waste au retrasat contururile relației dintre afacere și ingredientele utilizate, prin grijă și respect față de natură, inovație și tehnică.

Dintre toate ingredientele folosite în bucătăriile zero waste, imaginația este cel mai important. Cu acest element secret, orice se poate transforma într-un preparat savuros. Astfel, în aceste restaurante te poți bucura de capodopere culinare create prin folosirea inedită a unor ingrediente precum cojile de legume sau fructe, zațul de cafea sau pâinea uscată. Puținele resturi care rămân sunt reciclate sau utilizate drept compost.

Pe lângă valorificarea a tot ce se află în buătărie, un alt element important este achiziționarea produselor de calitate de la furnizori mici, locali, luând în considerare sezonalitatea fiecărui aliment. Un principiu la care aderă deseori restaurantele zero waste este cel de zero kilometri alimentari, prin care se dorește limitarea pe cât posibil a amprentei de carbon asociate cu aprovizionarea cu ingredientele necesare. Astfel, furnizorii sunt aleși atât pentru calitate și pentru valorile morale pe care și le însușesc, dar și pentru proximitatea geografică.

Toate aceste măsuri se află sub umbrela mișcării „slow food”, apărută ca reacție la expansiunea giganților fast food. Slow food-ul înseamnă a te opri din tumultul vieții cotidiene pentru a savura în mod conștient textura, aroma, mirosul fiecărei înghițituri de mâncare, ce a fost preparată cu ingrediente obținute din agricultura ecologică, cu mult respect față de mediu.

Din fericire, aceste afaceri sunt în general susținute de mai multe inițiative de combatere a risipei alimentare organizate de diverse ONG-uri, cu acoperire regională sau chiar națională.

Printre restaurantele zero waste din Europa se remarcă „Nolla” (Helsinki), „Frea”(Berlin) și „Silo”(Londra), iar în ceea ce privește spațiul românesc, se disting restaurantul „Szikra”, din Sfântu Gheorghe, și bistroul „CUIB”, din Iași.

Schimbarea nu se întâmplă peste noapte, dar făcând mulți pași mici, restaurantele se pot strădui să se apropie de acest obiectiv fundamental: zero risipă. Este bine pentru mediu, este bine pentru omenire și, în cele din urmă, este bine și pentru afacere.