Nu arunca painea > Fiecare gest contează  > 29 septembrie- Ziua Internațională a conștientizării risipei alimentare

29 septembrie- Ziua Internațională a conștientizării risipei alimentare

Astăzi, 29 septembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a conștientizării risipei alimentare, desemnată de către ONU în 2019, cu ocazia celei de-a 74-a Adunări Generale.

Potrivit estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. În această estimare au fost luate în considerare doar alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nefiind niciun fel de date, deoarece în România nu au fost efectuate studii serioase referitoare la acest subiect. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca, în calitate de coordonator proiect, alături de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method din Skopje, împreună cu echipa din Proiectul Food Waste Combat, au realizat în perioada iunie – septembrie 2020 un studiu conform căruia, în România, 83% dintre respondenți au declarat că aruncă mâncare.

Potrivit www.un.org, dacă am putea preveni o pătrime dintre alimentele irosite în prezent, am putea hrăni milioane de persoane din întreaga lume care se confruntă cu foametea şi, în ceea ce priveşte schimbările climatice, daunele s-ar reduce considerabil, având în vedere că, la momentul actual, risipa de alimente este responsabilă de aproximativ 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră şi aproape 30% din terenurile agricole ale lumii sunt ocupate, în prezent, pentru a produce alimente care nu sunt consumate niciodată.

Reducerea risipei alimentare este menţionată în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi în special în Obiectivul 12.3, care solicită reducerea la jumătate a deşeurilor alimentare pe cap de locuitor la nivel de retail şi consumator, precum şi reducerea pierderilor de alimente pe parcursul producţiei şi aprovizionării lanţurilor de magazine.

Surse:

https://www.agerpres.ro/documentare/2021/09/29/29-septembrie-ziua-internationala-de-constientizare-a-risipei-alimentare-onu–787159

https://romania.europalibera.org/a/onu-rom%C3%A2nia-arunc%C4%83-1-3-mil-de-tone-de-m%C3%A2ncare-la-gunoi-avem-o-lege-a-risipei-alimentare-%C3%AEns%C4%83-e-ineficient%C4%83/31135315.html

https://www.usamvcluj.ro/rezultatele-studiului-privind-risipa-alimentara-in-gospodarii-realizat-in-romania-republica-moldova-si-macedonia-si-coordonat-de-usamv-cluj-napoca/